JoopVoetVerpakkingen logo

Selecteer de taal

Polypropyleen Verpakkingen

PolypropyleenPolypropeen, beter bekend als polypropyleen (afk. PP) is een thermoplastische polymeer dat gebruikt wordt voor zeer uiteenlopende toepassingen, zo ook voor voedsel verpakkingen. Het is een stevig materiaal dat magnetronbestendig is en goed bestand tegen chemische oplossingen, basen en zuren.


PP is ook als afval erg waardevol. Het kan gerecycled worden tot nieuwe grondstof voor non-food producten en doeleinden.

Er zijn drie types polypropyleen: een homopolymeer, een blokcopolymeer en een random copolymeer.
Welk type er gebruikt wordt is vooral afhankelijk van de eigenschappen die gesteld worden aan het eindproduct. Er wordt namelijk altijd een zo goedkoop mogelijke grondstof gebruikt om de gewenste eigenschappen van het eindproduct te behalen.

Homopolymeer

Homopolypropyleen (HoPP) bestaat uit verbindingen van gepolymeriseerde propyleen atomen (monomeren). HoPP is magnetronbestendig en vooral geschikt voor heet afvullen.

Blokcopolymeer

Copolymeer-polypropyleen(CoPP) bestaat uit verbindingen van gepolymeriseerde propyleen atomen met gecopolymeriseerd polyethyleen (PE). CoPP is minder transparant dan HoPP, en is zonder kleurtoevoeging melkachtig wit. CoPP is soepeler en taaier HoPP, en heeft daarom een hogere slagvastheid en is bestand tegen lagere tempraturen. CoPP is bestand tegen tempraturen van -40°C tot  121°C en is wederom magnetron bestendig en bijzonder geschikt voor heet afvullen. CoPP biedt net als de andere variëteiten van pp, een uitstekende barrière tegen waterdamp.

Random copolymeer

Een random copolymeer is glashelder maar heeft de eigenschappen van een homopolymeer. Het is bestand tegen tempraturen van 2°C tot 121°C, is magnetronbestendig maar niet diepvriesbestendig.
Indien een glasheldere diepvriesbestendige verpakking gewenst is, kan random copolymeer gemengd worden met clyrell harsen.