Polystyreen Verpakkingen

PolystyreenPolystyreen (PS) is een van de meest gebruikte materialen voor o.a. voedselverpakkingen. Het is een hard, glashelder materiaal, maar ook een beetje bros. Er kunnen diversen soorten PS worden geproduceerd en verwerkt, afhankelijk van de eisen die er aan gesteld worden. PS is niet oven- en magnetronbestendig, en daardoor niet geschikt voor voedingsmiddelen die opgewarmd worden in de verpakking.
PS is ook waardevol als afval en kan worden gerecycled tot nieuwe grondstof voor non-food doeleinden.

OPS

OPS staat voor oriented polystyrene, dat wil zeggen dat een geextrudeerde (geperste) folie wordt uitgerekt, waardoor de moleculaire kettingen worden gericht en de mechanische eigenschappen van het materiaal wordt beïnvloedt. Een georiënteerd materiaal wordt hierdoor sterker;  of in dit geval harder.
OPS is bestand tegen tempraturen tussen de -18°C tot +85°C en is daardoor geschikt als verpakking voor droge en koude voedingsmiddelen die niet opgewarmd hoeven worden in de verpakking.

HIPS

HIPS staat voor High Impact Polystyrene, en is een soort polystyreen waar Butadieenrubber aan toegevoegd is. Dit maakt het materiaal zachter en geeft het een hogere slagvastheid. Tegelijkertijd worden ook andere eigenschappen verbeterd, waardoor HIPS vorst kan weerstaan.
HIPS is bestand tegen tempraturen van -40°C tot +85°C en is geschikt als verpakking voor droge en koude levensmiddelen die niet opgewarmd worden in de verpakking. HIPS is bestand tegen lagere tempraturen dan OPS en is meer bestand tegen vet.